Centre d’aide aux Personnes (CPA/4604)

Samen stap voor stap

Sociale dienst

De vzw ” Les Amis d’Accompagner ” is een eerstelijnsdienst die door de GGC is erkend als CAP, Centre d’Aide aux Personnes.

De dienst onthaal en sociaal-juridische begeleiding is het eerste aanspreekpunt voor begunstigden die zich melden. Net als de andere twee diensten van de vzw bestaat deze dienst uit een team van vrijwilligers onder begeleiding van professionals.

.

Mensen worden bij de receptie hartelijk ontvangen door een receptiemedewerker en/of een vrijwilliger. Een glimlach, koffie en thee worden aangeboden aan iedereen die de drempel van de vzw overschrijdt. Dit welkom vergemakkelijkt het contact met de maatschappelijk werker door de persoon in staat te stellen zich zelfverzekerd te voelen door middel van zeer concrete gebaren, door te luisteren en door algemene informatie te verzamelen.

Het zijn dan de maatschappelijk werkers, bijgestaan door vrijwillige maatschappelijk werkers, die in de dagelijkse praktijk luisteren, de situaties analyseren en mensen begeleiden naar een oplossing voor het probleem dat zich voordoet door te werken in een netwerk met instellingen en verenigingen. Om dit te doen, bieden ze hen een kaart van de procedures aan, en als de mensen dat willen – of indien nodig – ondersteuning op het terrein door een vrijwilliger.

Naast individuele sociale actie zet Les Amis d’Accompagnement een collectieve en gemeenschapsactie op in de wijk Van Huffel in Koekelberg.

.

Net als andere verenigingen dient het team van de dienst opvang en sociaal-juridische oriëntatie verzoeken om ondersteuning in via het online formulier waarmee de dienst ambulante begeleiding op zoek kan gaan naar de vrijwilliger die de opvolging van het dossier van de persoon in moeilijkheden zal vergemakkelijken.

De vzw “Les Amis d’Accompagner” steunt het gratis sociale aantrekkingsproject van de federatie van sociale diensten waarvan zij lid zijn. Het gratis nummer – Sociale Bijstand 0800 35 243 is gratis en vertrouwelijk en is op werkdagen geopend van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur. Het richt zich tot Brusselaars die vragen hebben of sociale moeilijkheden ondervinden (voeding, huisvesting, budget, administratieve procedures, gezinssituatie, isolatie, enz.). Maatschappelijk werkers, waaronder het sociaal team Begeleiding, informeren mensen over hun sociale rechten.

.

Schema voor sociale dienstverlening